Zásahová jednotka se v roce 2019 věnovala intenzivnímu výcviku, zaměstnávaly nás větší požáry v přírodním prostředí

V roce 2019 se personální složení zásahové jednotky nijak neměnilo – pracovalo v ní na svých funkcích 21 členů. Významnou část činnosti jsme jako obvykle věnovali péči o svěřenou výzbroj a výstroj – tedy jako jednotlivé osobní ochranné prostředky, tak o naši techniku – a rovněž intenzivnímu výcviku.

Samozřejmostí byla pomoc obci – ať už se zaléváním zeleně či účastí na kulturních akcích pořádaných především pro děti.

V únoru jsme výrazně obměnili část výbavy a to především té, která má hasiče chránit u zásahu. Dočkali jsme se tak nových moderních přileb, vyměnili jsme některé třívrstvé zásahové oděvy, zásahovou obuv, doplnili svítilny a funkční trička.

Výcvik

Ještě dříve, než se to oficiálně povedlo zástupcům obce Slatina, jsme slavnostně otevřeli místní rozhlednu a to výcvikem zaměřeným na pracovní polohování a sebezáchranu hasičů.

V dubnu jsme věnovali jedno víkendové odpoledne simulované záchraně pracovníka pily v areálu bývalého JZD. Ve spolupráci s profesionálními kolegy z Bílovce jsme si vyzkoušeli použití speciálního vybavení určeného pro tyto typy zásahu a ukázali si komplikace, které nás při podobném zásahu mohou potkat.

Rozsáhlé taktické cvičení všech složek IZS proběhlo ve Slatina 30. dubna – v okolních lesích jsme ve spolupráci s policisty a záchrannou službou nacvičovali postup při pátrací akci v terénu. Do cvičení se zapojily čtyři desítky hasičů, více než 30 policistů a tři zdravotníci.

Samotná praktická část zabrala hasičům a policistům zhruba dvě hodiny. V organizované rojnici cvičící pročesávali stanovenou oblast, kterou vedoucí cvičení elektronicky zanášel do podpůrných programů.

Na konci června jsme zorganizovali cvičení v místní škole, které bylo současně rozptýlením a ukázkou našeho umu, techniky i vybavení pro naše nejmenší. Z okna ve druhém nadzemním podlaží jsme dětem po výsuvném žebříku zachránili paní učitelku.

V prosinci jsme navštívili bíloveckou základnu zdravotnické záchranné služby, abychom se seznámili s novým typem nosítek v sanitních automobilech. Naše jednotka asistuje záchranné službě při transportu pacientů z nepřístupných míst nebo pacientů s nadměrnou hmotností a obsluha moderních nosítek není úplně jednoduchá. Po této odborné přípravě následoval praktický výcvik v dýchací technice v podzemních prostorách bílovecké stanice profesionálních hasičů.

Zásahová činnost

V oblasti zásahové činnost ijsme v průběhu roku 2019 řešili méně než polovinu průměrného počtu zásahů – vyjeli jsme pouze patnáckrát. Bohužel se však jednalo o zásahy těžší, než je obvyklé, zaměstnávaly nás především rozsáhlé požáry.

Velikonoční pondělí bylo ve znamení téměř miliónové škody při požáru pily v Bílovci. Na místě spolu s námi zasahovaly další čtyři jednotky hasičů, rychlým zásahem se podařilo zabránit rozšíření na uskladněné dřevo a stroje.

Škodu za tři miliony korun způsobil lesní požár ve Skřipově. Plameny zasáhly plochu devíti hektarů, nasazeno bylo šestnáct hasičských jednotek včetně vrtulníku s hasicím vakem. Už na začátku zásahu hasiči evakuovali zhruba 50 obyvatel nedalekého letního tábora. 

V Lesních Albrechticích jsme spolu s dalšími patnácti jednotkami hasili požár pole a obilí. Vzhledem k silnému větru, který navíc často měnil směr, jsme ve vysokých teplotách museli zasahovat v dýchací technice. Plameny zasáhly plochu o velikosti 14 hektarů a napáchaly škodu za 250 tisíc korun.

S dalším rozsáhlým požárem pole jsme bojovali v Bítově, nasazeno bylo celkem osm hasičských jednotek. Společnými silami se podařilo zabránit rozšíření do přilehlého lesa. Tomu významně pomohli místní hasiči, kteří však při intenzivním nasazení téměř obětovali svou milovanou Tatru. S hořícím automobilem však zvládli dojet co nejblíže k naší  cisterně, ve které byl dostatek vody na uhašení. Duchapřítomně jsme znovu nasadili přilby a rychle pomohli – oprava Tatry bude stát nějaké peníze, ale tomu nejhoršímu se podařilo zabránit.

Ani v loňském roce nechyběly zásahy související například s likvidací obtížného hmyzu ve Slatině a na Novém Světě, tyto události jsme po dohodě s občany nechávali na večerní hodiny, kdy je hmyz klidnější.