Ve Slatině proběhlo rozsáhlé taktické cvičení zaměřené na pátrací akci v terénu

V úterý 30. dubna 2019 se ve Slatině konalo rozsáhlé taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému zaměřené na postupy a spolupráci jednotlivých složek při pátrací akci v terénu.

Do cvičení se zapojily čtyři desítky hasičů, více než 30 policistů a tři zdravotníci.

První fáze byla zahájena v poledne v kulturním domě, kde proběhla teoretická odborná příprava. Příslušníci policie zde seznámili všechny přítomné s taktickými postupy a technickými prostředky, které jsou u tohoto typu činnosti využívány.

Následně se všichni účastníci cvičení přesunuli do areálu pod sjezdovkou, který byl označen jako výchozí bod.

Téma cvičení:

Brzy ráno 30. dubna 2019 vyjede z Bílovce autobusem do Slatiny muž (starší ročník) na sběr hub do lesa v okolí sjezdovky. Vzhledem k jeho věku a zdravotním komplikacím zkolabuje v místě se zhoršenou dostupností.

Manželka z obavy o jeho život nahlásí událost osobně na služebnu OO PČR Bílovec s tím, že její muž šel na houby, dlouho se nevrací, nemá s sebou mobilní telefon, má diagnostikovanou cukrovku a doma si zapomněl léky (inzulín), které si musí pravidelně aplikovat. Manželka udává přibližné místo, kde obvykle chodí houby sbírat.

Samotná praktická část zabrala hasičům a policistům zhruba dvě hodiny. V organizované rojnici cvičící pročesávali stanovenou oblast, kterou vedoucí cvičení elektronicky zanášel do podpůrných programů.

Po nalezení zraněného mu byla poskytnuta předlékařská první pomoc a byl proveden transport osoby do výchozího bodu, kde si jej do péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby.