Obnovili jsme osobní ochranné prostředky, dosloužily naše první moderní přilby

Obec Slatina zakoupila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nové osobní ochranné prostředky, které nahradí kousky, kterým skončila životnost buď samotným stářím nebo opotřebením.

Na řadu tak přišla šestice našich prvních přileb moderní generace – fotoluminiscenčních Schuberth F200. Byť jsou stále funkční, jejich stáří je z dalšího použití u zásahu vylučuje. Ve vybavení jednotky zůstává několik kusů novější řady F220 a přilby tohoto výrobce zpětně považujeme za to nejlepší, co jsme kdy mohli nosit na hlavě.

Nicméně doba jde kupředu a cenová politika firmy Schubert nás přivedla do rukou jiné značky – pořídili jsme šest zásahových přileb Rosenbauer HEROS-smart v signálně žluté barvě RAL 1026.

Přilba o hmotnosti 1 230 gramů (se štítem a zátylníkem) splňuje normy EN 443:2008, EN 16471, EN 16473 a ISO 16073. Její životnost je při pravidelných revizích neomezená.

Výbava naší jednotky je na velmi vysoké úrovni, současné nákupy řeší jen nutnou obměnu opotřebovaných či poškozených prostředků.

Kromě přileb jsme tedy pořídili jeden pár zásahové obuvi Holík Lipa, která byla poškozen při zásahu. Ze stejného důvodu byla zakoupena zásahová kukla od firmy Deva, několik modrých funkčních zásahových triček Luing Pyrex, které v jednotce používáme, třívrstvý zásahový oděv Vochoc FR3 a svou službu už rovněž vypověděly dvě ruční svítilny Mag-Lite, které jsme tak museli rovněž obměnit.