Hasiči ze Slatiny zasahovali v roce 2021 u čtrnácti mimořádných událostí, některé byly svým charakterem výjimečné

Celkem čtrnáct zásahů u mimořádných událostí za sebou mají slatinští hasiči v uplynulém roce 2021, intenzivně také cvičili.

Další rok provázený pandemií koronaviru a onemocnění COVID-19 je za námi, bilancovat tak mohou i hasiči ze zásahové jednotky SDH obce Slatina. Personálně zůstala stabilní a je v ní zařazeno 19 členů.

Opatření proti šíření epidemie měla dopad především na výcvik jednotky, organizace odborné přípravy i výcviků byla náročná ve vztahu k dodržování opatření.

I přes to se podařilo úspěšně absolvovat některá rozsáhlejší cvičení. V září jsme v nedalekých Lubojatech takticky cvičili dálkovou dopravu vody pomocí přenosných motorových stříkaček. Říjnové taktické cvičení v areálu Čepro v Sedlnicích bylo zaměřeno na použití a obsluhu mobilní sirény pro varování obyvatelstva.

Prověřovací cvičení připravil pro hasiče velitel jednotky na pondělí po vánočních svátcích. Námětem bylo hašení vodou za silného mrazu.

Několikrát se jednotka sešla k teoretické odborné přípravě dle připraveného ročního plánu, velitelé absolvovali cyklickou odbornou přípravu pod záštitou Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Pouze v šesti případech nás zaměstnala likvidace obtížného hmyzu, třikrát jsme likvidovali padlé či poškozené stromy, jednou čerpali vodu a jednou asistovali při sportovní akci.

Velkým zásahem, který se zapíše do kronik nejen našeho sboru, byla likvidace následků tornáda v Jihomoravském kraji, nasazeni jsme byli v okolí Hodonína. Jednotka SDH Slatina byla vybrána do třetího odřadu, k zásahu hasiči vyjeli ve středu 30. června 2021 v noci.

Naši předurčenost pro obsluhu mobilních sirén jsme využili při úniku kyseliny chlorovodíkové v Bludovicích. Naše jednotka byla do prostoru vyslána k vysílání signálu „chemická havárie“ a rovněž „evakuace“. V perimetru o okruhu přibližně 100 metrů od poškozené cisterny s kyselinou byla ve spolupráci s policisty provedena evakuace – jednalo se o více než tři desítky osob, většina z nich našla útočiště u příbuzných či známých.

Celkem v sedmi případech jsme likvidovali požár, druhý stupeň poplachu byl vyhlášen při požáru olejové vany a transformátoru v Bílovci. Posledním zásahem roku 2021 byl požár kůlny v Tísku, zasahujícím jednotkám se podařilo zabránit rozšíření na rodinný dům.