Naše jednotka pomáhala na jižní Moravě po ničivém řádění tornáda

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje vysílá od soboty 24. června 2021 ve dvoudenních turnusech na jižní Moravu odřad sedmi dobrovolných jednotek a dvou příslušníků HZS.

Jednotka SDH Slatina byla vybrána do třetího odřadu, k zásahu hasiči vyjeli ve středu 30. června 2021 v noci. Všech sedm dobrovolných jednotek se ve 2:30 ráno sjelo do areálu centrální stanice Hasičského záchranného sboru v Ostravě, odkud po krátké instruktáži vyrazili hasiči v koloně ve 3:00 ráno do Podivína na určené shromaždiště.

Po příjezdu na místo se hasiči vystrojili do zásahových oděvů a na základě požadavku krizového štábu a velení jihomoravských hasičů přejela kolona na okraj Hodonína.

První den

První den nasazení moravskoslezských dobrovolných jednotek byl ve znamení likvidace kalamity v dubovém lesoparku mezi základní školou se sportovním areálem a zoologickou zahradou.

Jednalo se o fyzicky náročnou kalamitní „těžbu“, pozor si hasiči museli rovněž dávat na chování již padlých stromů, vyvrácených téměř vždy i s kořenovým balem.

Část odřadu prováděla kácení z výškové techniky jihomoravských kolegů, jiná skupina se s rozbrušovací pilou pustila do střešní krytiny nedaleko.

Druhý den

Během druhého dne se celý odřad přesunul do chatové oblasti, kterou živel rovněž zcela zničil. Úkolem hasičů bylo odstranit padlé stromy z trosek jednotlivých chat a zpřístupnit prostor pro těžkou techniku. S úkolem výrazně pomáhaly kontejnerové automobily středočeských profesionálních hasičů, stejně jako jejich smykem řízený nakladač Bobcat.

CTĚTE TAKÉ:   Svobodní letos porazili ženaté v tradičním fotbale 5:3

Jednotky z prostoru mezi kmeny vyprošťovaly střešní krytinu, poškozené stojící stromy bylo potřeba pokácet.

Péče o jednotky

Velký dík z naší strany patří Obecní hospůdce Slatina. Hromada řízků připravena k nočnímu odjezdu se hodila několikrát během dne.

Pracovní den trval přibližně od sedmi hodin ráno do jedenadvaceti hodin večer. Vzhledem k velmi horkému počasí byl prostor i pro krátký odpočinek a načerpání sil. V oblasti zajištění pitného režimu i stravy bylo o zasahující jednotky velmi dobře postaráno, zázemí hasiči našli v sice poničené, ale částečně provozuschopné škole a rovněž v nedaleké sportovní hale. Pro přespání posloužila školní tělocvična.

Ve čtvrtek večer byly všem vozidlům z odřadu doplněny pohonné hmoty a jednotky se začaly samostatně vracet zpět na své základny.

Materiální pomoc postiženým

Slatinští hasiči ještě předtím odvezli do sběrného místa materiální pomoc – z peněz obce Slatina jsme na jih Moravy dovezli smetáky, hrábě, lopaty, opalovací krémy, desinfekci, pracovní rukavice a repelenty. Vše si převzali lidé v hodonínském kulturním domě, který v současné době slouží jako sklad materiálu a centrum dobrovolnické pomoci.

Hasiči se do Slatiny vrátili ve čtvrtek 1.7. krátce před půlnocí. O tři hodiny později z Ostravy vyrazily čerstvé síly v podobě dalších sedmi dobrovolných jednotek, které navážou na dosavadní práci.