Do čištění požární nádrže se zapojily desítky dětí i dospělých

Do tradičního čištění požární nádrže před letní sezónou se ve středu 16. června 2021 ve Slatině zapojily čtyři desítky dětí a rodičů spolu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů.

Požární nádrž, která slouží v obci v rámci požárního řádu obce především jako zásobárna vody pro potřeby hasičů, se totiž na letní měsíce pravidelně proměňuje na koupaliště.

O kvalitu vody se stará čistička v suterénu kulturního domu, funguje však jen během koupání, po zbytek roku je voda bez údržby.

Každý rok se tak v druhé půlce červa setkávají nejen děti ze Slatiny a okolí, ale i jejich rodiče na vypouštění a čištění této stavby. Pomáhá jim vždy technika místní dobrovolné hasičské jednotky.

 letošním roce byla nasazena jak cisternová automobilová stříkačka se zásobou vody, tak i dopraví automobil s vysokotlakým zařízením. Z obou automobilů byla využita motorová kalová čerpadla a samozřejmě i drobné technické prostředky.

Gumáčky, smetáčky, lopaty a tačky – to je základní výbava, kterou se mění obsah požární nádrže na koupaliště.

Téměř vždy na hladký průběh činnosti dohlíží bedlivým okem starosta obce a velitel hasičů, kteří ručí za správný průběh prací i fungující techniku. Událost je pro jednotku vedená na krajském operačním středisku jako činnost JPO, zodpovědné velení je tedy na místě.

Pro děti i dospělé bylo v letošním roce připraveno po skončení náročné činnosti menší občerstvení, které si vzal na svá bedra jeden z místních občanů Pavel Martinásek – patří mu za myšlenku i její realizaci velký dík.

Nádrž bude v následujících dnech postupně pomalou napouštěna, koupání může začít. Děkujeme všem za účast a jejich práci.