Moravskoslezský kraj věnoval obci sedm redukcí pro masky dýchacích přístrojů, umožní použití speciálních filtrů MOF-4 od profesionálních kolegů

Celkem sedm speciálních redukcí Dräger pro aktuálně využívaný typ masek dýchacích přístrojů věnoval obci Slatina pro jednotku sboru dobrovolných hasičů Moravskoslezský kraj.

Adaptéry složí jako přechodka mezi bajonetem Dräger typu P a závitem RA/Rd40. Ten umožní našroubovat na masku běžně používanou pro připojení dýchacího přístroje filtr. Adaptéry v celkové ceně 5 899 korun budou rozděleny mezi obě výjezdová vozidla jednotky.

V souvislosti s postupným uvolňováním opatření proti šíření viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19, se předpokládá příchod druhé vlny nákazy a tím i intenzivnější nasazení dobrovolných jednotek pro řešení dané situace. Ochrana filtrem na celoobličejové masce je vyšší, než nejkvalitnější respirátory třídy FFP3, umožňuje také pracovat v nebezpečném prostředí delší dobu.

K adaptérům bylo dále ze zásob Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje poskytnuto 35 speciálních filtrů MOF-4 (Malý Ochranný Filtr). Jedná se o kombinovaný plynový a částicový filtr s ochranou P3, vydrží chránit nositele až 12 hodin, což výrazně zvýší dobu nasazení jednotky v případě potřeby. Filtr MOF-4 chrání rovněž proti radioaktivním látkám a bojovým biologickým prostředkům. Radioaktivní prachové a choroboplodné zárodky zachycuje dlouhodobě, lze ho použít i proti aerosolům a parám bojových otravných látek. Nechrání proti oxidu uhelnatému a většině průmyslových zplodin.