Mladí hasiči navštívili centrální hasičskou stanici v Ostravě-Zábřehu

Na úterý 6. prosince 2023 naplánovali šikovní vedoucí kolektivu mladých hasičů exkurzi na centrální hasičské stanici v Ostravě-Zábřehu. V rámci dobrých vztahů jsme účast nabídli i kolegům ze Staré Vsi.

Na největší hasičské stanici v Moravskoslezském kraji je dislokována speciální technika, určená nejen pro Ostravu, ale i pro ostatní okresy na základě požadavků velitele zásahu.

Ostatně právě v průběhu naší exkurze k zásahu například vyrazil vyprošťovací speciál Tatra Omars, který mířil do Těškovic, cestou pomohl slatinským hasičům vyprostit uvízlý autobus, u kterého naši hasiči právě zasahovali.

Další dynamickou ukázkou byl sjezd po tyči, která usnadňuje rychlý přesun hasičů z vyšších pater stanice do garáže k výjezdu.

Děti si mohly prohlédnout nejen zmiňované automobily, ale rovněž jejich vybavení. Vyzkoušet si mohli zásahové oděvy, přilby i funkci vakuové dlahy, používané při ošetřování zraněných osob v terénu.

Dozvěděly se také v jakém režimu hasiči na stanici slouží, jak často zasahují a jaké mimořádné události musí denně řešit. Ty, které dávaly pozor, zároveň zjistily, že hasičům nestačí pouze jedno auto, ale k jednotlivým zásahům musí využívat i speciální techniku.