V průběhu povodní jsme řešili 54 zásahů ve Slatině i okolí, s odřadem jsme zasahovali na Opavsku

Ohrožení velkou vodou je za námi, na postižených místech se řeší už jen následky, probíhají obnovovací práce. Hasiči ze Slatiny v průběhu velmi náročného týdne řešili celkem 54 zásahů spojených s touto živelní pohromou.

Náročné období – nejen pro nás, ale především pro postižené občany a další jednotky požární ochrany – pro nás začalo v sobotu 14. září, kdy jsme začali na příkaz krajského operačního a informačního střediska postupně vyjíždět k jednotlivým zásahům. Nakonec jich v daný den bylo 9.

Situace pro nás eskalovala v neděli, kdy jsme se prakticky nezastavili – zasahovali jsme hned 19 ×, vždy nejen ve Slatině, ale i v okolí a takto jsme pokračovali až do čtvrtku. Práce v dešti, blátě a ve vodě je fyzicky náročná, jednotka je ale na podobné situace připravena – v našich zásahových vozech je vždy několik kusů suchého oblečení, základní jídlo, pití a také vytápění nezávislé na chodu motoru a jízdě.

Ve čtvrtek jsme byli vzhledem k našemu kvalitnímu vybavení a dlouhodobé spolehlivosti a akceschopnosti zařazeni do specializovaného odřadu a společně s několika dalšími jednotkami z okresu Nový Jičín jsme byli vysláni na Opavsko, kde jsme zasahovali na několika místech, určených koordinátorem situace v místě.

“Odřad” značí jednotku, která je složena z hasičů minimálně dvou druhů jednotek, nebo minimálně jedné jednotky a osob jiné složky IZS, nebo z hasičů a osob poskytujících osobní a věcnou pomoc. Odřad sestavujeme pro zásahy v krajích nebo při mezinárodní pomoci.

Poslední dva „povodňové“ zásahy jsme řešili ve Slatině 25. září, kdy jsme odstranili dva nakloněné stromy. Veškerý pohyb naší zásahové techniky – tedy vyhlašování poplachu a vysílání k jednotlivým událostem, řešilo stejně jako v běžné situaci výhradně krajské operační a informační středisko.

Poprvé za mnoho let musel u jednoho ze zásahů ve Slatině velitel využít svou zákonnou pravomoc požadovat osobní a věcnou pomoc a povolat speciální techniku, čímž zabránil dalším škodám na majetku občanů. Finanční náklady na takovou pomoc nese obec Slatina.

CTĚTE TAKÉ:   Mladí hasiči soutěžili v Tísku, zakončili letošní ligu Floriánek Cup

Samozřejmě se – ostatně jako vždy při přívalových nebo dlouhotrvajících deštích – objevily žádosti o čerpání sklepů v době, kdy jednak intenzivně prší a jednak je hladina vody ve sklepě řádově v centimetrech. I s tím jsme se ovšem vypořádali a občany řádně poučili o možnostech a pravidlech nasazení hasičských jednotek v daných situacích.

Celkem jsme tak od prvního poplachu řešili na výzvu krajského operačního střediska 54 zásahů, ujeli jsme 177 kilometrů cisternovou automobilovou stříkačkou LIAZ, 170 kilometru s dopravním automobilem Mercedes.

U mnoha zásahů jsme museli s ohledem na bezpečnost pracovat uvázaní na laně v sedácích, v plovacích vestách či kalhotách pro brodění. Zároveň jsme museli myslet na svou bezpečnost z hlediska infekčních hrozeb.

Do činnosti jsme zapojili téměř všechna naše čerpadla – jak motorová, tak elektrická. Dost práce bylo i pro našeho kanálového krtka. Sobotní a nedělní zásahy koordinoval štáb velitele jednotky a jeho zástupce.

Odpracovali jsme 511 člověkohodin, do zásahů se zapojili prakticky všichni členové jednotky. Neméně důležité byly i týlové práce, které ani nevýčislujeme – technika se musela pravidelně čistit, zásahové oděvy prát, občas vyměnit prasklou hadici, občas provést drobnou údržbu mezi jednotlivými zásahy.

Hasiči ze Slatiny během povodní a záplav opět ukázali, že jsou sborem, o který se mohou ve dne i v noci opřít nejen občané obce a okolí, ale rovněž profesionální kolegové z hasičského záchranného sboru. Chráníme vás už od roku 1888.