Jak budeme varováni v případě ohrožení – signály sirén a jejich funkce

Trvalá existence rizik ohrožující životy a zdraví obyvatelstva a jeho majetek vyžaduje zřízení a provozování systému umožňujícího varovat před hrozícími nebo již vzniklými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi a poskytovat prvotní tísňové informace.

Pro zabezpečení tohoto úkolu je na území Moravskoslezského kraje vybudován a provozován“Jednotný systém varování a vyrozumění.“

Za základní způsob varování obyvatelstva je považováno vyhlášení varovného signálu. K prostředkům varování patří poplachové rotační (motorové) sirény, elektronické sirény a místní informační systémy s vlastnostmi elektronických sirén (např. obecní rozhlasy).

K zabezpečení plošného informování a varování obyvatelstva při vzniku mimořádné události budou dále využívány hromadné sdělovací prostředky, především regionální rozhlasové a televizní vysílání, ale i další vyrozumívací prvky jako mobilní telefony, internetové stránky hasičů, telefonické a faxové zprávy.

Přehled signálů sirén:

Všeobecná výstraha

Varovný signál, pro varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádné události. Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 sekund a může zaznít třikrát po sobě v tříminutových intervalech. U elektronických sirén je signál doplněn o verbální informaci upřesňující druh ohrožení.

Po akustickém tónu sirény, při vyhlášení varovného signálu „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“ bude následovat tísňová informace z hromadných sdělovacích prostředků (republiková, regionální a místní působnost) a nebo z elektronické sirény pro vyrozumění obyvatelstva o hrozící nebo vzniklé mimořádné události.

Jsou to tyto verbální informace:

„Všeobecná výstraha, všeobecná výstraha, všeobecná výstraha. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Všeobecná výstraha, všeobecná výstraha, všeobecná výstraha.“

„Nebezpečí zátopové vlny, nebezpečí zátopové vlny. Ohrožení zátopovou vlnou. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Nebezpečí zátopové vlny, nebezpečí zátopové vlny.“

„Chemická havárie, chemická havárie, chemická havárie. Ohrožení únikem škodlivin. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Chemická havárie, chemická havárie, chemická havárie.“

„Radiační havárie, radiační havárie, radiační havárie. Ohrožení únikem radioaktivních látek. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Radiační havárie, radiační havárie, radiační havárie.“

„Konec poplachu, konec poplachu, konec poplachu. Sledujte vysílání českého rozhlasu, televize a regionálních rozhlasů. Konec poplachu, konec poplachu, konec poplachu.“

Požární poplach

Není varovným signálem pro obyvatelstvo, je určen pouze ke svolání jednotek požární ochrany. Ve Slatině se nepoužívá, jednotka se už od roku 2009 svolává jiným systémem, který zbytečně nerozptyluje pozornost občanů.

U rotační sirény je signál vyhlašovaný přerušovaným tónem po dobu 1 minuty, a to 25 vteřin trvalý tón, 10 vteřin pokles, 25 vteřin trvalý tón.

U elektronické sirény signál napodobuje hlas trubky troubící tón „HO-ŘÍ“, „HO-ŘÍ“ po dobu jedné minuty. Navíc elektronická siréna je doplněna verbální informací “Požární poplach, požární poplach, požární poplach. Svolání hasičů, svolání hasičů. Byl vyhlášen požární poplach, požární poplach”.

V naší obci se tento poplach již několik let nepoužívá, hasiči jsou svolávání jiným způsobem. Může však zaznít při selhání současné technologie či při prověřovacím cvičení, je stále v platnosti.

Zkouška sirén

Signál sloužící k ověřování provozuschopnosti Jednotného systému varování a vyrozumění. Signál je vyhlašován nepřerušovaným tónem po dobu 140 sekund. Tyto akustické zkoušky sirén jsou oznamovány předem v hromadných informačních prostředcích a probíhají na našem území vždy 1. středu v měsíci v době od 12:00 do 12:10.

U elektronické sirény je zkouška zakončena verbální informací, která zní: “Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén.”