Obec doplnila vybavení zásahové jednotky, prostředky pomohou s nočními zásahy i požáry v lesích

Obec Slatina pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nové vybavení. Část doplní současné technické prostředky, další výbava slouží k obnově vysloužilých kusů.

Prakticky průběžně po celý rok probíhá přiměřená obměna především osobních ochranných prostředků, které u zásahů dostávají nejvíce „zabrat“. V několika vlnách jsme tak pořídili například nové zásahové rukavice pro použití u požárů.

Obměnou prošla přibližně polovina svítilen na přilby. Nové LED svítilny jsou shodného typu, který jednotka využívala doposud, některé kusy však již vlivem nasazení např. za vysokých teplot neplnily dobře svou funkci.

Obměnou prošla i dvojice turboproudnic na naší cisternové automobilové stříkačce – nově využíváme dvojici proudnic Rosenbauer Select Flow RB 100.

Novým vybavením v jednotce je batoh s tzv. D programem. Jedná se o set čtyř hadic D (tedy o průměru 25 mm) s rozdělovačem a proudnicemi. Výbava je ideální pro zásah u lesních požárů, lehčí hadice plně postačí například k dohašování menších ohnisek, sestava v batohu je praktická pro transport.

K batohu jsme pořídili i dvoje motykohrábě Gorgui. Multifunkční nástroj Gorgui V2 je používán po celém světě a spojuje v sobě hned čtyři nástroje – sekací, motyku pro hornatý terén, motyku pro lesní terén a nástroj na shrabování. Hodí se především pro vytváření obranné linie právě při lesních požárech.