Velmi stručné, ale věcné informace o přenosných hasících
přístrojích.
<br
/>
Všichni je určitě znáte, to jsou ty malé červené plechové nádoby, co nám visí na stěnách a nesáhne se na ně, jak je rok dlouhý. Jsou vůbec potřeba? Vždy zabírají spoustu místa a kazí
výhled. Je jich třeba, nejednou už zachránili zdraví a majetky.
Jaké hasící přístroje vlastně máme?
Hasící přístroje se liší především podle náplně
– hasební látky. Ještě se na světě nenašla hasební látka, která
rychle a spolehlivě zlikviduje hoření jakékoliv hořlavé látky. Tak jich
tu máme několik.
Vodní hasící
přístroje
Reakce může být navíc doprovázena vznikem nebezpečných plynů
(jedovatých a hořlavých).
Pozor na požáry elektrických zařízení pod proudem, běžný člověk
zásah 230 voltů našich rozvodných
Pěnové hasící přístroje
Práškové hasící přístroje
hasit, avšak pozor na následné škody způsobené samotným práškem. Je velmi jemný, takže odstraòování prášku např. z elektroniky (počítače nebo jiná drahá elektronika) či potravin je velmi
obtížné, v druhém případě prakticky nemožné.Při hašení pozor na prostor,kde k hašení dochází. Ve venkovních prostorách je často CO2 rozháněn
větrem. Při hašení v uzavřených prostorách pozor na vlastnosti CO2, je těžší než vzduch, v podzemních prostorách může vytlačit vzduch a udělat tak prostředí nedýchatelným (pouze pro velké hasící
přístroje o větším obsahu – 10kg a více). V nadzemních prostorách vyvětrat! CO2 je v hasících přístrojích v kapalném stavu, tzn. pod tlakem a podchlazený, pozor na „popálení
mrazem“.
Zde lze více než doporučit hašení elektrických zařízení. Po hašení
se CO2 vypaří do okolního prostředí a „nezanechává zbytky“ po
hašení.
<br
/>
Při použití hasícího přístroje není třeba mít strach z jeho použití, na každém hasícím přístroji je čitelný „komiks“, jak jej použít. Rychlé použití hasícího přístroje může
zachránit mnoho. Pokoušet se však uhasit např. hořící pokoj pouze hasícími přístroji nemá smysl, i když jich máme za sebou pět. Volejte rychle hasiče, ti své
řemeslo znají a jsou patřičně vybaveni.
Aktuality e-mailem