Mikrovlnná trouba (dále jen MT) je v
současnosti velmi rozšířený elektrický spotřebič, běžně používaný k ohřevu a tepelné úpravě jídel v domácnostech, restauracích, bufetech, na pracovištích atd. MT představuje silný zdroj tepelné
energie…
Princip mikrovlnné trouby
MT ohřívá jídlo přímým působením mikrovlnného elektromagnetického pole s frekvencí 2450 MHz (vlnová délka 12,24
cm), vytvářeného v komoře trouby o objemu 10 až 20 dm3, s generovaným výkonem řádově ve stovkách wattů (W). Molekuly vody, tuku, cukru, bílkovin atd. v potravě absorbují mikrovlnné paprsky v
procesu zvaném „dielektrický ohřev“. Druhotně bývá MT vybavena
zdrojem sálavého tepla pro grilování a zdrojem horkého vzduchu pro
pečení. Oba zdroje mají výkony řádově stovky W.
Hlavní části MT a charakteristika jejich požárního
nebezpečí
Skříò s dvířky
Kovová komora pro ohřev má oddělený prostor pro elektrické
vybavení, otvory kryté mřížkou pro vstup a výstup vzduchu pro chlazení magnetronu, okno/stínítko do komory tvořené kovovým sítem ve dvířkách a spínač pro zablokování chodu tepelných zdrojů při
otevření dveří.
Tato část je v podstatě bez rizika vzniku požáru, protože skříò je
kovová s minimem plastových dílů. Zdroj mikrovlnného záření
Jedná se o
kontinuální dutinový magnetron s elektromagnetem. Dalšími součástmi
jsou vlnovod pro přenos mikrovlnné energie do komory a chladící
ventilátor.
Požární nebezpečí spočívá v
možném vznícení plastových částí (izolace) při přehřátí v důsledku zkratu, přechodových odporů svorek (uvolněné šroubové spoje/kontakty, koroze), v selhání chlazení při poruše ventilátoru
(elektrické – zkraty a přerušení, mechanické – zadření
ložisek), v nevhodném umístění, kdy dojde k zakrytí vstupů chladícího
vzduchu, případně ve vniknutí vody.
Napájecí
zdroj pro magnetron
Obvykle jde o transformátorový zdroj se žhavením katody řádově v jednotkách voltů (V), s výkonem desítek W, s anodou pod stejnosměrným napětím několika
kV, s výkonem zdroje řádově stovek W a u elektromagnetu desítek W.
Riziko požárního nebezpečí představuje možnost vznícení izolačních částí při přehřátí v důsledku zkratu,
porušení izolace, povrchových svodů při znečištění vodivými částečkami prachu nebo vodou, dále poruchy transformátoru (mezizávitový zkrat) a poruchy ostatních obvodů (průraz usměròovacích prvků
apod.).
časový spínač
Elektromechanický pro jednoduché měření doby chodu, případně
elektronický s displejem spojený s hodinami.
Jako možná požární nebezpečí lze uvést obvyklá rizika elektrických zařízení, tj. přechodové odpory resp. jiskření (uvolnění svorek), zkraty, porušení izolace, povrchové svodové proudy, resp.
elektrický oblouk na povrchu v důsledku znečištění vodivými prachy
nebo vodou.
Topná tělesa pro sálavé teplo (na grilování)
Jedná se většinou o
kovokeramické topné elementy umístěné uvnitř komory na horní stěně, obvykle bez regulace. Jejich povrchová teplota za provozu dosahuje řádově stovek °C, je určena konstrukcí (poměrem sálavé
plochy a příkonu).
Vysoká povrchová provozní teplota může způsobit vznícení par uvolněných z ohřívaných potravin nebo hořlavých složek potravin dopadajících na povrch topných
těles, např. tuků.
Zdroj horkého vzduchu (pro pečení)
Topné těleso doplněné ventilátorem, s recirkulací (bez výměny vzduchu s okolním prostředím).
Zdroj umístěný mimo komoru (v prostoru pro elektrické vybavení) mívá několikastupòovou regulaci výkonu topného tělesa. Vzduch se za provozu může ohřát až na 250 °C, tato teplota závisí na
konstrukci (poměru výkonu ventilátoru a příkonu).
Rizikem možného vzniku požáru je vznícení plastových částí (izolace) v případech přehřátí při zkratu, selhání chlazení (při
poruše ventilátoru), vniknutí vody, popř. selhání regulace teploty.
Rotační stolek (pro uložení potravin/nádoby s jídlem)
Otáčení pomocí elektromotoru, automaticky se
zapíná při chodu MT.
Nebezpečím z hlediska vzniku požáru může být vznícení plastových částí (izolace) pohonného mechanismu při přehřátí v důsledku zkratu, zadření ložisek nebo
vniknutí vody.
Ovládací prvky
Slouží k nastavení výkonu mikrovlnného generátoru od nuly do maxima (obvykle 700–800 W), nastavení doby chodu/ohřevu,
nastavení teploty pro horkovzdušný ohřev, k zapínání zdroje sálavého tepla (topná tělesa). Tlačítko start/stop může chybět v případě, že se MT zapíná uzavřením dvířek. Případně lze použít
kombinovaný ovladač pro složitější nastavení režimu MT.
Požárním nebezpečím jsou obvyklá rizika elektrických zařízení, tj. přechodové odpory resp. jiskření (uvolnění svorek),
zkraty, porušení izolace, povrchové svodové proudy, resp. elektrický
oblouk na povrchu v důsledku znečištění vodivými částmi prachu nebo
vodou.
Přívodní šòůra s
vidlicí
Pohyblivý, ohebný kabel přívodu el. energie (tzv. flexošòůra) je k MT pevně připojen a zásadně je třížilový. Skříò MT je spojena s ochranným vodičem za účelem
ochrany před nebezpečným dotykem a omezení rušení.
Riziko možnosti vzniku požáru představuje zkrat, resp. elektrický oblouk v případě porušení izolace nebo zlomení vodičů v
důsledku mechanického namáhání při ohybu zejména na konci šòůry
u vidlice a v místě průchodu do MT.
Požár bytu od MT podle PTE Technického ústavu požární ochrany<br
/>
MT – vzorek z místa požáru odebraný pro PTEZ řady případů požárů MT, jež byly řešeny v TÚPO, lze uvést např. požár kuchyně způsobený MT. Ohnisko požáru bylo lokalizováno v místě
uložení ovládacích prvků MT, které včetně izolace kabelů zcela vyhořely. Z tohoto prostoru směřují stopy šíření ohně k ventilátoru, magnetronu a vysokonapěovém (VN) transformátoru. Ventilátor
měl ohořelé lopatky a motorek neměl spálené vinutí, u transformátoru bylo primární vinutí neporušené, sekundární vinutí bylo zkratované. U magnetronu nebyla katoda zkratovaná na kostru a tepelná
pojistka byla vyhořelá a stopy tepelného vyhřátí byly na kovovém
krytu.
Na základě tohoto popisu byly stanoveny možné hypotézy vzniku požáru v pořadí pravděpodobnosti:
Opatření požární bezpečnosti
K minimalizaci možného požárního rizika u MT je nutné dodržovat následující zásady:
apod.), kuchyòské náčiní (příbory apod.), které je nebezpečné při kontaktu s mikrovlnným zářením, kovové folie, spony na sáčcích apod. Kov může způsobit jiskření s následkem požáru.
může být kapalina přehřátá nad bod varu, což se může projevit explozivně při mechanickém pohybu, proto se doporučuje ponechat kapalinu/potravinu před vyjmutím přibližně 60 s v klidu, jinak hrozí
nebezpečí popálení/opaření.Snad žádné zařízení „high technology“ nebylo tak rychle a ochotně přijato ve společnosti, jako tomu bylo a je u MT. Je však nutné zdůraznit, že MT jsou
spolehlivým a užitečným pomocníkem pouze tehdy, jsou-li používány
přesně podle návodu výrobce a pokud jsou opravovány jen v odborné
servisní opravně.
Aktuality e-mailem