Simulovaný požár ve firmě Čepro v Sedlnicích likvidovalo 9 jednotek hasičů

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, včetně mobilního operačního střediska HZS MSK (celkem 40 hasičů), se zapojilo do středečního (30.5.2018) taktického cvičení složek IZS v areálu firmy Čepro Sedlnice (okres Nový Jičín). Hořel benzín v havarijní jímce, odkud hasiči zachránili jednoho popáleného zaměstnance a požár uhasili.

Do cvičení se zapojil také tým ZZS MSK, který převzal zraněnou osobu, a Policie čR, která mj. uzavřela průjezd civilních vozidel po silnici v bezprostřední blízkosti areálu firmy. Objekt nedaleko mošnovského letiště slouží pro skladování, příjem a výdej pohonných hmot.

Kvůli působení teplotních změn na potrubní rozvody došlo k poškození těsnění připojovací armatury k čerpadlu a vzniklou netěsností začal unikat benzín do havarijní jímky. Unikající benzín zapálilo nadměrné tření převodovky čerpadla. Požár signalizovala elektrická požární signalizace (EPS) a v areálu bylo spuštěno stabilní hasicí zařízení (SHZ).

Hasiči využívali k uhašení požáru jak vodu, dovezenou jejich cisternami, tak vodu z areálu – z hydrantů a požární nádrže, odkud čerpali vodu pomocí ponorných čerpadel. Zásobníky s pohonnými hmotami rovněž kropila voda ze SHZ.

Dorazily sem tři jednotky HZS Moravskoslezského kraje – ze stanic Nový Jičín, Bílovec a Ostrava-Zábřeh, a šest jednotek dobrovolných hasičů – Sedlnice, Studénka, Příbor, Kopřivnice, Petřvald a Slatina.

Cílem cvičení bylo mj. prověření vnějšího havarijního plánu, systému vyrozumění, včetně využití mobilní sirény pro varování obyvatelstva, spolupráce zasahujících složek IZS a zaměstnanců skladu, hašení požáru úniku benzínu a ochrana okolí, zásobování požární vodou s využitím technických zařízení v areálu skladu a ověření funkčnosti systému nadzemních hydrantů stabilního chladícího zařízení (SCHZ).